Het Circuit

Als clubs voor het eerst te koop komen of als de eerste kopers de club weer willen verkopen is de grote vraag wie de club ‘in hemelsnaam’ zou willen kopen en hoe daarmee in contact te komen.

Transparantie? Helaas …

Hoewel wij onder andere met deze website graag willen bijdragen aan transparantie, is de markt dat nog niet. Vraag en aanbod is niet zomaar op een website te vinden en ook de gebruikelijke wens van zowel de verkopende club als de koper om niet de publiciteit te zoeken, maakt dat een openbare makelaarssite voor voetbalclubs weinig aanmeldingen zal krijgen.

Sommige grote clubs schakelen openlijk grote consultants of zakenbanken in, o.a. het Italiaanse Genoa in 2020, dit zijn echter uitzonderingen en deze stap wordt feitelijk pas genomen nadat andere trajecten niet tot resultaat hebben geleid. Van Genoa was in 2019 al bekend dat de eigenaar een koper zocht.

Doorgaans wordt de voorgenomen verkoop van een club eerst kenbaar gemaakt via ‘contacten’. Het ongrijpbaar lijkende netwerk van deze contacten wordt ‘het circuit’ genoemd.

Ingewijden willen ‘hun’ deel

Er zijn ingewijden die contacten hebben met eventuele kopers, vertegenwoordigers van eventuele investeerders of weer met andere ‘contacten’ in andere landen of zelfs andere werelddelen. De contacten tussen de club en de uiteindelijk geinteresseerde zijn in het begin vrijwel nooit direct maar gaat via een reeks van ingewijden.

Deze ingewijden weten dat hun contacten veel geld waard zijn. Dit leidt er toe dat zij deze kennis en contacten alleen ter beschikking stellen als zij daar interessante vergoedingen voor krijgen. Net als bij spelerstransfers kunnen deze bedragen hoog oplopen.

Het gaat te ver om dat bij voorbaat vaag en exorbitant te noemen. Kennis, contacten en jarenlange trajecten kunnen slechts enkele malen in geld worden omgezet. Hoe hoger het risico, hoe hoger het gewenste rendement, dit geldt ook in het ‘gewone’ berijfsleven.

Realiteit

Clubs zullen hier rekening mee dienen te houden. Het is de realiteit, er valt niet aan te ontkomen. Deze intermediairs zullen zich juridisch in willen dekken om te voorkomen dat zij gepasseerd worden. Er dienen documenten getekend te worden om hun rechten te beschermen.

Wil je als club je redder vinden, dan heb je in de voetbalwereld contacten nodig. En als je weet hoe desperate de fans zijn, dan ontkom je in de praktijk niet aan ‘het circuit’.

Nodig voor snel resultaat

Hoewel wij de term ‘circuit’ hier zelf ook gebruiken omdat die zo herkenbaar is, heeft het woord een negatieve lading in zich die niet terecht is. Er moeten vaak onder hoge druk in een kort tijdbestek serieuze en financieel draagkrachtige partijen worden gevonden.

Dit gaat niet volgens een gedegen stappenplan met tussenrapportages. Alle contacten worden benaderd en ingeschakeld om zo snel mogelijk het noodzakelijke resultaat te boeken.

Dit heeft niets met schimmigheid te maken, het benaderen van contacten en de snelle uitwisseling van informatie en documentatie is doorgaans puur professioneel en kan zelfs prachtig mooi zijn.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

Jeroen Oskam TopSport

Barcelona

EuroEconomics Barcelona
Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona

Madrid

EuroEconomics Madrid
Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid

Algemeen

+34 93 215 12 23
team@euroeconomics.com

Rechtstreeks

LinkedIn
jeroen.oskam@euroeconomics.com

EuroEconomics Group

100 collega’s in Spanje
8 kantoren in Spanje

Nº 1 voor de Nederlandse sport en sporters in Spanje

EuroEconomics.com

Clubwaarderingen

FCFootballclub.com