Financieel Gewin
Kopers die geen oorspronkelijke band met de club hebben, zoals doorgaans het geval is met buitenlandse investeerders, werken met business modellen. Deze liggen op zijn zachtst gezegd niet altijd geheel in het verlengde van het tradionele streven naar successen op het sportieve vlak.
Zij staan daar zelfs haaks op: financieel gewin met de club als instrument.
Geen sportieve maar financiële resultaten
In zekere zin is dit een spraakmakende conclusie.
In het onderdeel Clubwaarderingen werd aangegeven dat bepaalde methodes die aan lijken te sluiten op gebruikelijke methodes in het bedrijfsleven, zoals de ‘cash flow methode’, voor voetbalclubs niet toe te passen zijn, juist omdat het doel van een voetbalclub is om titels te winnen en niet om winst te maken.
Hiermee werd het financiële resultaat in principe als een ondergeschikt belang beschouwd.
Voor nieuwe businessmodellen gaat dat niet meer op. Het financieel belang staat centraal.
Business modellen
De financiële motieven en daarmee de waardebepalende factoren hangen af van de plannen en het ‘business model’ van de koper.
Theoretisch bezien zou dat invloed kunnen hebben op de koopprijs van een club. Als een lokale suikeroom en een buitenlandse investeerder met een (onbekend?) business model tegen elkaar op zouden bieden, kan de buitenlandse investeerder gebaseerd op rationele gronden verder gaan dan de suikeroom.
Er zijn ons echter geen praktijkvoorbeelden bekend dat dat geleid heeft tot koopprijzen buiten de gangbare bandbreedten.
Andere invalshoeken
Wel is duidelijk dat afwijkende agenda’s en motieven van de kopers er toe leiden dat zij op een andere wijze naar de waarde van een club kijken. Alsof je een villa koopt en weet dat je er een winstgevend hotel kan beginnen wat direct een meerwaarde aan de villa geeft.
Meer informatie?
Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?
Contact opnemen kost minder dan een minuut
Meer informatieBinnen 1 werkdag reactie. Geen kosten
_