Wij hebben 50 clubwaarderingen en transakties uit 15 landen onderzocht met als doel om de formule voor de waardebepaling van een voetbalclub te ‘kraken’. Zou je hierover een bespreking willen, een gortdroge presentatie of een boeiende lezing? Mail ons en we maken er wat moois van.
Rol van het fenomeen suikerooms
Er is verrassend weinig informatie te vinden over bedragen waarvoor clubs van eigenaar verwisselen en op basis waarvan de prijs wordt bepaald. Wat we lezen zijn termen als ‘gordijnen van mist’, ‘gebaseerd op gevoel’ en het fascinerende ‘wat de gek er voor geeft’. Welke rol speelt het fenomeen suikeroom in dit geheel?
Markante figuren
Tim Jansen van HP De Tijd schreef over Nederlandse suikerooms: “Het ging hier vrijwel altijd om rijke mannen die wat terug willen doen door voor de regio voetbaltrots te steunen of om de club in kwestie te redden van de ondergang. Soms waren deze bestuurders iets te machtig, soms wat ijdel, maar vol van goede intenties”.
Over het zakelijke: “Als het meezit verdienen ze hun investering terug dankzij de doorverkoop van door hen gefinancierde spelers. Vaker kost de club geld. Geen probleem, dat kunnen ze als multimiljonair lijden.
En over de achterliggende motivatie: “Investeringen worden niet gedaan vanwege het verwachte rendement, maar omdat ze als klein jochie op de tribune stonden”.
Johan Derksen: structureel weinig betekent
JD himself, net geen JC maar wel dicht in de buurt, heeft ooit een keer een opsomming gegeven van markante suikerooms die Nederland heeft gekend. Het betreffen de laatste paragrafen van dit artikel. Leuk om al die namen weer eens te zien.
De conclusie was minder gunstig dan dat ik de suikerooms zo graag gun: “Om uiteenlopende redenen zijn ze allemaal weer van het toneel verdwenen. Structureel hebben ze weinig betekend voor het voetbal, het bleef bij wat incidentele successen die in verhouding veel geld kostten”.
Een aanvulling: hoewel Johan Derksen schrijft dat de suikerooms om ‘uiteenlopende redenen’ weer verdwenen zijn, komen financiële problemen van de suikerooms zelf en conflicten in de bestuurskamer veel terug.
Toen Johan zijn artikel schreef begon Frans van Seumeren net bij FC Utrecht. Frans van Seumeren doet het fantastisch en probeert wel een structuur neer te zetten voor de toekomst. Ik ben benieuwd en hoop op het beste.
Maar wat betalen suikerooms voor clubs?
Suikerooms leiden je vanzelf naar de boeiendste kanten van de voetbalromatiek, ik kan hier uren over doorgaan, maar het gaat hier over de waarderingen van voetbalclubs.
Het fenomeen suikeroom is interessant om te bezien in hoeverre emoties een rol spelen bij de prijsbepaling van clubs.
Als er één type koper zou zijn waarbij emoties een rol spelen dan lijkt dat van toepassing op suikerooms. In principe zijn zij alléén geinteresseerd in de club met de kleuren van hun hart “waar ze als klein jochie op de tribune stonden”.
Wat blijkt?
Uit onze analyse blijkt dat er geen reden is om aan te nemen dat de koopprijzen van voetbalclubs door suikerooms op basis van emotionele redenen (over)gewaardeerd worden.
De prijzen liggen binnen dezelfde marges en coëfficienten als die van andere clubtransakties.
Suikerooms die een club kopen, steken ná de aankoop mogelijk meer geld in spelers en stadion dan dat de club voorheen kon doen, maar zelfs dat kan niet zonder meer als ‘niet zakelijk’ (en derhalve emotioneel?) beschouwd worden.
Ook buitenlandse kopers blijken budgetten na aankoop behoorlijk op te voeren. Dit resulteert namelijk ook weer in een toename van de waarde van de voetbalclub (cq ‘investering’).
En natuurlijk gaan er suikerooms nat met hun voetbalclub, maar dat valt eigenlijk best wel mee – zie ook het artikel van Johan Derksen – en dat overkomt ook zakelijke investeerders.
Staan er nieuwe suikerooms op?
Die kans wordt steed kleiner. De financiële belangen worden steeds groter en de benodigde bedrijfsvoering steeds moderner.
Kort door de bocht: het runnen van een club is geen liefdewerk of hobby meer. Het is serieuze business geworden.
En als suikerooms in een zieltogende club stappen zullen ze, ambitieuze ondernemers als ze zijn, daar ook een ambitieus en professioneel toekomstplan aan willen verbinden. En zakenman als ze zijn zullen ze inzien dat dat niet om ’tonnetjes’ maar om ‘miljoenen’ zal gaan.
Wie weet zien ze mogelijkheden in renovatie en explotatie van het voetbalstadion, opleidingsmogelijkheden en verkoop van spelers, of exposure voor de eigen onderneming, maar suikeroom spelen gaat alleen nog maar op voor de Hele Grote Jongens.
Suikerooms verdwijnen en business modellen komen er voor in de plaats.
Maar als suikerooms dat niet zijn, wie komen er dan met deze business modellen en wat voor business modellen zullen dat gaan worden?
Ook hier zal in deze reeks een artikel aan gewijd gaan worden. En de steeds terugkomende vraag zal zijn:
Hoe wordt de waarde bepaald van voetbalclubs?
We hebben een internationaal onderzoek gedaan en meer dan 50 clubwaarderingen en clubtransakties uit 15 landen bestudeerd en de formule voor het bepalen van de waarde van voetbalclubsclubs gekraakt …
Nu zit ik al meer dan 20 jaar in bedrijfsoprichtingen en -overnames, zwem ik zo’n beetje in waarderingsrapporten van bedrijven en vastgoed, heb ik met spelerstransakties (op fiscaal-juridisch gebied, niet als makelaar) met vele clubs uit diverse landen te maken, dus voel ik me als een vis in het water, maar toch viel het me op hoe weinig informatie er over dit onderwerp te vinden was.