Spanje in oorlog met imagerechten

Imagerechten BV onder vuur

Leo Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, alle drie door de Spaanse fiscus aangepakt.

Een recent fenomeen is dat imagerechten BV’s van voetballers worden afgekeurd. Afgelopen week heeft Gerard Piqué van FC Barcelona 2,1 miljoen euro aan naheffingen gekregen. Zijn imagerechten BV, gewoon gevestigd in Spanje en niet in een belastingparadijs, hield fiscaal geen stand.

 

Eerst lokken, dan pakken

Interessant is dat tot circa 2014 Spanje als een fiscaal vriendelijk sportland kon worden beschouwd, zeker voor buitenlandse voetballers. Zij konden beroep doen op de ‘Beckhamregeling’, een vast laag tarief inkomstenbelasting van op het laatst24%, en het werd oogluikend toegestaan om 15% van de salarisinkomsten als image-inkomsten te beschouwen (lager belast) en dat andere imagerechten via vennootschappen gestructureerd werden. De Spaanse fiscus deed daar niet moeilijk over.

Dit is belangrijk, want in die tijd voetbalden er veel Nederlanders in Spanje, en ik merk dat deze regelingen nog ‘leven’ bij zaakwaarnemers en fiscalisten.

 

Tot vier jaar terug, ook Nederlanders

Echter, dit is in de crisis in ‘no time’ veranderd. De Beckhamregeling werd eerst uitgekleed en later afgeschaft voor sporters. De 15% aftrek voor imagerechten werd niet alleen maar niet meer toegestaan, er worden zelfs inspecties over voorgaande jaren uitgevoerd waarin alles oogluikend werd toegestaan en vrijwel iedere makelaar en fiscalist dit toepaste voor zijn spelers.

Dit leidt tot de uitspraak van “de Spaanse fiscus veranderd de spelregels tijdens het spel en wel met terugwerkende kracht.”

Dit is zo snel van wit naar zwart gegaan, dat men hier nog niet overal van bewust is.

 

Niet te geloven: gevangenisstraf

De naheffingen en boetes die worden uitgedeeld lopen in de miljoenen en als de niet betaalde belasting (volgens de Spaanse fiscus ‘fraude’) meer dan 120.000 euro is, dan is dat strafrecht met kans op gevangenisstraf

Mascherano van FC Barcelona is tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Mascherano heeft uiteindelijk niet daadwerkelijk vast hoeven te zitten omdat de straf minder dan 2 jaar was en hij nog geen strafblad had.

Afgelopen week heeft Piqué van FC Barcelona een miljoenennaheffinggekregen over de periode 2008-2010. Deze zaak liep al jaren, de advocaten van Piqué hebben tot het eind gestreden, maar uiteindelijk zonder succes.

 

Spanje: Imagerechten BV = Simulatie = Fraude

In beide voorbeelden was er sprake van het laten lopen van de imagerechtenvia een vennootschap, met exact de structuren zoals we die ook voor Nederlandse spelers zien of hebben gezien, en die door de Spaanse fiscus nu als simulatie (en dus belastingfraude) worden gezien.

In príncipe is het niet dat imagerechten BV’s nu ineens bij wet niet meer zijn toegestaan, ze zijn formeel gezien nooit toegestaan geweest (in de praktijk wel ‘oogluikend’, maar niet gebaseerd op regelgeving).

 

Inspecties gaan tot 4 jaar terug

Spanje inspecteert tot 4 jaar terug. Is je speler vóór 2014 uit Spanje vertrokken, hoef je niet meer voor inspecties te vrezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *