Komt er een golf aan voetbalclubs te koop?

Cijfers European Club Association onheilspellend

Dramatische liquiditeitsproblemen verwacht

Andrea Agnelli, voorzitter van de European Club Association (ECA), sprak de verwachting uit dat de voetbalindustrie de komende paar jaar met een inkomstentekort van 3,6 miljard euro zal kampen. Dit als gevolg van de sluiting van voetbalstadia voor publiek, kortingen die door televisiezenders worden geëist, vanwege het uitstellen van wedstrijden minder inkomsten door sponsoring.

Spelersprijzen dalen tot 30%

Agnelli verwacht dat er dramatische liquiditeitsproblemen zal ontstaan voor de meeste clubs. De prijzen die voor spelers worden betaald, zijn als gevolg van de crisis gedaald met 20 tot 30 procent, wat een zware slag is voor met name kleine clubs die afhankelijk zijn de de verkoop van spelers aan grotere clubs. 

Televisiepartners willen geld terug

Tegelijkertijd bekijken betaalde televisiezenders de mogelijkheden om de kosten voor het uitzenden van sportevenementen waaronder voetbal, zo veel mogelijk te drukken. Agnelli gaf aan dat de UEFA 575 miljoen terugbetaalt aan televisiezenders vanwege de minder gespeelde wedstrijden.

Ook landelijke competities hebben toegezegd geld terug te betalen. Zo keert de Britse Premier League 330 miljoen pond uit aan zijn televisiepartners. De Bundesliga liet al in juni weten dat Sky en Dazn tussen 2021 en 2025 4.4 miljard zullen betalen voor het uitzenden van de wedstrijden, 200 miljoen minder en opzichte van de vorige overeenkomst.

Bron: Expansión.  

Komen er voetbalclubs te koop?

In een aantal landen zijn clubs naast televisierechten ook afhankelijk van de verkoop van spelers. Er zullen clubs in financiële problemen komen die niet altijd zelf opgelost kunnen worden. 

Er zullen in diverse landen clubs te koop worden aangeboden.

Wat is een voetbalclub eigenlijk waard?

Dat de waarde niet is wat de spreekwoordelijke gek er voor geeft valt te lezen op de Nederlandstalige website FC Footballclub.com.

Geinteresseerd in inzicht in de waardebepaling van voetbalclubs of in de waardering van een concrete club? Mail naar jeroen.oskam@euroeconomics.com.

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan

Wij versturen twee keer per maand een update of nieuws gerelateerd aan financieel-fiscaal-juridische onderwerpen over topsport in Spanje.

Er zijn geen kosten aan verbonden, je weer afmelden is eenvoudig.

Makkelijk aanmelden voor de Topsport Updates Spanje

Vragen over topsport in Spanje?

Stel ons makkelijk je vraag en bel ons op 0034 93 215 12 23 of mail ons naar:

topsportspanje@euroeconomics.com

Je krijgt binnen 1 werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.