Spanje is een fiscaal mijnenveld voor Nederlandse sporters

Wij verzorgen belastingaangiften, emigratietrajecten en optimaliseren fiscale en financiële plaatjes (‘estate planningen’) voor voetballers en voetbalsters die veelal de eer hebben gehad om in het oranje-shirt te mogen voetballen en die voor de mooiste clubs van Spanje komen spelen.

Direct makkelijk een vraag stellen? Klik hier, je ontvangt binnen 1 werkdag antwoord

Komt een voetballer naar Spanje …

Achter mijn bureau hangen drie Nederlands elftal shirts. Geen enkele is officieel, ze zijn van zaalvoetbalteams en een voetbal academie die we sponsoren met Euro Economics en waarvan ik zo brutaal en heldhaftig was om aan coaches van FC Barcelona die klant bij ons waren te vragen of zij svp een handtekening wilden plaatsen: Frank Rijkaard, Johan Neeskens en Ronald Koeman (en ja, namen waar wij trots op zijn :).

Het is ook een ijsbreker als we intake-gesprekken met andere Vermogende Nederlanders, investeerders of family offices hebben.

Het verhaal is dan meestal als volgt, gebaseerd op werkelijke situaties:

We hebben ermee te maken dat als er een speler uit Engeland komt, waar het fiscaal jaar eindigt op 5 April (“rare jongens die Engelsen”), de speler vervolgens eerst naar familie in Nederland gaat en aansluitend naar Zeist voor trainingen van het Nederlands elftal waarvoor de speler in Nederland een vergoeding krijgt van de KNVB, daarna naar het EK gaat met het Nederlands elftal in een ander EU land, daar premies verdient die in dat land worden belast maar dat weer een ander belastingverdrag heeft met Spanje dan Nederland (Nederland heeft een afwijkend verdrag: “rare jongens in de rest van de wereld”), vervolgens komt de speler pas medio juli naar Spanje om bij de Spaanse club te beginnen waardoor de speler minder dan 183 dagen in Spanje is en daardoor volgens de Spaanse regelgeving dat jaar niet per se resident in Spanje zal zijn. En als het tegenzit heeft de speler heeft ook nog een achterhaalde imagerechten BV waaraan de rechten voor één euro (niet zakelijk) zijn overgedragen en waar Spanje dwars doorheen kijkt.

Hoe gaan we dat niet alleen in goede fiscale en financiële banen leiden, maar ook nog eens in optimale banen?”

De helft van de Zoom deelnemers is dan al in slaap gevallen en nog weer een kwart heeft sowieso opgehangen. Maar degenen die het beste voor hun speler willen nemen direct contact met ons op en zorgen voor een goede planning.

Wij hebben enkele fiscale collega’s die we Einsteins noemen en als zij maar op tijd geïnformeerd worden komt dit allemaal goed.

Doe je dat niet dan is dat als geblinddoekt een mijnenveld inlopen … Wij gaan met EuroEconomics niet mee het mijnenveld in, dat is onnodig en ik zit dan liever op een terrasje met een koffie :).

Aganten, makelaars en adviseurs, kijk uit

Doorgaans hebben wij contact over deze onderwerpen met de Nederlandse agent, makelaar of adviseur van de sporter. En Nederlanders (b)lijken nogal vaak met vertrouwen het mijnenveld in te lopen (“komt goed joh!”). Ik weet inmiddels dat als je per ongeluk inderdaad bijna het mijnenveld over lijkt te komen, dat de Spaanse fiscus alsnog graag met scherp schiet.

Ik vertel het liever op een positievere manier, maar ik heb hier teveel ellende gezien. Ik gun het de Spaanse fiscus niet om sporters zo makkelijk en zo fors aan te pakken. En zeker niet onze klanten.

Wij regelen de zaken perfect en onze sporters kunnen rustig slapen en zich focussen op hun sport.

Plan dit:

Zaken die in de praktijk helemaal verkeerd gaan zijn een week te vroeg of te laat emigreren en – vooral – het hebben van een verkeerd opgezette Nederlandse imagerechten BV.

Plan je emigratiemoment zorgvuldig met ons en heb je een imagerechten-BV?

Neem voor dat je naar Spanje komt contact met ons op, zodat we dit in zo goed mogelijke banen kunnen leiden.

Zaken goed regelen?

De meeste fouten worden gemaakt door onwetendheid, door agenten en adviseurs die normaal nationaal werken (en experts op sportgebied zijn), maar mogelijk slechts één of enkele zaken met het buitenland hebben gehad, en zonder dat die zaken door de fiscus, een inspectie of een specialist uit dat andere land bevestigd zijn, denken dat dat een wiel is dat naar elk rand gerold kan worden.

Cruciaal is om bij een transfer naar het buitenland een expert uit dat land te raadplegen, zeker in Spanje. Dat kan veel ellende besparen.

Het kan zo makkelijk zijn

Contact ons team, onze Einsteins, en we leiden alles in goede en optimale wegen.

Mail me rechtstreeks naar jeroen.oskam@euroeconomics.com en ik antwoord je zelf of zorg voor contact met de juiste EuroEconomics Einstein :).

Jeroen Oskam, TopSport

Managing Partner EuroEconomics Group

Voor meer achtergrondinformatie, zie over ons.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

Jeroen Oskam TopSport

Barcelona

EuroEconomics Barcelona
Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona

Madrid

EuroEconomics Madrid
Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid

Algemeen

+34 93 215 12 23
team@euroeconomics.com

Rechtstreeks

LinkedIn
jeroen.oskam@euroeconomics.com

EuroEconomics Group

100 collega’s in Spanje
8 kantoren in Spanje

Nº 1 voor de Nederlandse sport en sporters in Spanje

EuroEconomics.com

Clubwaarderingen

FCFootballclub.com