Sportinstituten in Nederland en Spanje

De insteek en belangen van sportinstituten zijn anders dan die van individuele sporters of clubs. Daar liggen weer heel andere zaken gevoelig.

Heb je een vraag of wil je direct actie? Klik hier en mail me. Je krijgt direct antwoord

“Geheime vergadering op Schiphol”

Weer een mooi verhaal:

Ik had een Nederlandse beroepssporter als klant (de meest ‘gefocuste’ die ik ooit heb meegemaakt) die was benaderd door een Nederlandse sportfederatie. Ik moest overvliegen naar Schiphol, afspraak, en gelijk weer terug.

Dus ik het verhaal verteld aan mijn collega’s op kantoor: “alleen maar naar Schiphol, voor een meeting met …., ja serieus!, maar niet eens de tijd om even gezellig Amsterdam in te gaan“. De openingszin van de vergadering was: “Jeroen, ik hoop dat je begrijpt dat deze ontmoeting uiterst geheim is. Niemand weet dat ik hier ben, en als het niet doorgaat kan dit niet bekend worden gemaakt”. Ik: “Euh, uhh, ik, euhh .. Helder!” Wat een beginnersfout! Al doende leert men zullen we maar zeggen :).

Bij bonden spelen andere belangen, uiteindelijk zijn zij meer bedrijfsmatig, risico’s worden zorgvuldig afgewogen, ze mogen geen missers maken (en dat had ik bijna voor ze gedaan :). Het is allemaal goed gekomen.

Uiteindelijk heb ik zelfs voor het NOC*NCF in Spanje mogen werken. Ik had daar (beperkte) volmachten voor. In die tijd was Koning Willem Alexander (toen nog prins) de baas bij het NOC in Nederland, en ik dus zogenaamd in Spanje. Ik zei dan dat ik de enige gelijkwaardige collega was van Willem Alexander (ik heb weleens begrepen dat onze koning gevoel voor humor heeft, anders haal ik dit gelijk weg).

Bonden en instituten, welkom :).

Bonden en instituten in Spanje

In Spanje heb ik te maken gehad met de hockeybond en voetbalbond. De voetbalbond is een fenomeen die geen weerga kent. Het spanningsveld tussen kleine en grote clubs (Real en Barça in één mandje!), de miljarden aan televisie-inkomsten die dienen te worden verdeeld, de spanningen omtrent de Champions League en mogelijke andere leagues … Het Spaanse financiële dagblad ‘Expansión’ publiceert wekelijks over de bedragen en spanningen die de bond in goede banden probeert te leiden.

Dan de hockeybond. Het is enerzijds overduidelijk dat daar professionele beleidsvoerders en adviseurs bij zijn betrokken, en anderzijds dat de budgetten en mogelijkheden helaas zoveel minder zijn.

De voetbalbond en de hockeybond, net zo verschillend als dat voetbalclubs in Spanje verschillend zijn. De bonden in Spanje zijn wel meer afhankelijk van de inbreng (al dan niet flamboyant) van de voorzitters dan in Nederland, waar meer midden- en lange termijn beleid is waar voorzitters zich aan conformeren.

Dit leidt er wel toe dat er in Spanje meer creativiteit is (minder beleidsregels, meer individuele beslissingsbevoegdheid) waardoor alternatieve oplossingen bespreekbaar worden.Dit kan iets eenvoudigs zijn als een salaris volgens de normen maar enigszins meer variabelen als de verwachte prestaties inderdaad gehaald worden.

Dit is een kwestie van aanvoelen, het is een fantastisch en uitdagend werkveld en uiteraard zijn we hier graag de aangewezen partij om deze vertaalslag te maken.

Meer informatie?

Mail me rechtstreeks naar jeroen.oskam@euroeconomics.com en ik antwoord je graag.

Jeroen Oskam, TopSport

Managing Partner EuroEconomics Group

Voor meer achtergrondinformatie, zie over ons.

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

_

Jeroen Oskam TopSport

Barcelona

EuroEconomics Barcelona
Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona

Madrid

EuroEconomics Madrid
Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid

Algemeen

+34 93 215 12 23
team@euroeconomics.com

Rechtstreeks

LinkedIn
jeroen.oskam@euroeconomics.com

EuroEconomics Group

100 collega’s in Spanje
8 kantoren in Spanje

Nº 1 voor de Nederlandse sport en sporters in Spanje

EuroEconomics.com

Clubwaarderingen

FCFootballclub.com