Spelersetalage

In interviews en artikelen in de Belgische en Nederlandse pers wordt de belangstelling voor clubs gemotiveerd met aanduidingen als ‘het stallen van spelers’, ‘etalage om te verdienen aan de spelershandel’ en ‘het opleiden van spelers’.

Voetbalmakelaars

Hiermee wordt de agenda en wereld van de voetbalmakelaars betreden. In het kader van beschouwing over clubwaarde is het relevant dat de bedragen en commissies die sommige voetbalmakelaars (kunnen) verdienen maatschappelijk bezien als dermate hoog en buitensporig worden bestempeld dat dit periodiek tot vragen en roep om maatregelen leidt.

Deze poteniële hoge verdiensten op spelers blijken er in de praktijk de aanleiding voor dat het aantrekkelijk is om clubs te kopen vanwege deze reden. De waarde van de club wordt dan gerelateerd aan de verwachte winsten op spelers.

Satelietclubs

Een business model in dezelfde lijn is dat spelers eerst bij ‘satelietclubs’ opgeleid of gestald worden, vervolgens naar de ‘hoofdclub’ worden gehaald en vanuit die club verkocht worden of daar hun rendement opleveren. Er komt dan in het geheel geen winst bij de ‘satelietclub’ terecht. De satelietclub heeft dan waarde voor de eigenaar -mogelijk van te voren al ingeschat- zonder dat die ooit uit de boeken van de satelietclub zal blijken.

Als deze ‘makelaar’ of ‘investeerder’ op basis van zijn verwachtingen beduidend meer voor de club betaald dan de lokale clubliefhebbende ondernemer maakt hem dat nog niet ‘de gek die te veel betaald’ of ‘de idioot met een zak met geld’.

Niet gek, wel andere agenda

Andersom en ook hier: de koper is zo gek nog niet, hij heeft alleen andere bedoelingen die de club en supporters niet kennen.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

_

Jeroen Oskam TopSport

Barcelona

EuroEconomics Barcelona
Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona

Madrid

EuroEconomics Madrid
Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid

Algemeen

+34 93 215 12 23
team@euroeconomics.com

Rechtstreeks

LinkedIn
jeroen.oskam@euroeconomics.com

EuroEconomics Group

100 collega’s in Spanje
8 kantoren in Spanje

Nº 1 voor de Nederlandse sport en sporters in Spanje

EuroEconomics.com

Clubwaarderingen

FCFootballclub.com