Lokale Suikerooms

De traditionele koper of geldschieter is de lokale ondernemer die zoals eerder aangegeven de club wil ‘redden’ vanwege clubliefde of de lokale maatschappelijke betekenis.

Markante ondernemers

Uit een opsomming die Johan Derksen met smaak weergaf in de VI blijken dat er in de loop der geschiedenis ook markante ondernemers tussen hebben gezeten die een bepaalde ijdelheid of vertoon van status niet ontzegd kan worden.

Als clubs genoodzaakt zijn zichzelf in de etalage te zetten, is het zowel voor de club zelf als voor de gemeente en het zogenaamde achterland van de club, een zegen als een geslaagde zakenman uit de regio met de goede bedoelingen (zoals die lokaal ‘bekend en gewenst’ zijn) de club voort wil zetten.

Risico’s worden groter

Alleen is dat zo makkelijk nog niet. Elke regio heeft wel geslaagde ondernemers, maar voor het gezond maken van voetbalclubs, het terugbrengen van sportieve successen en het terugverdienen van de financiële inleg zijn de mogelijkheden die lokale voetbalclubs traditioneel bieden beperkt.

Verder is er in de loop der jaren steeds meer geld in het voetbal omgegaan en zijn de potentiële tekorten die gedekt dienen te worden groter dan zelfs menigeen geslaagd zakenman op rationele wijze zal willen dragen.

Van clubliefde naar business modellen

Eerder is al aangegeven dat emoties een een beduidend mindere rol spelen dan gedacht.

Traditionele redenen om een club over te nemen verdwijnen naar de achtergrond ten gunste van nieuwe redenen en nieuwe business modellen.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

_

Jeroen Oskam TopSport

Barcelona

EuroEconomics Barcelona
Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona

Madrid

EuroEconomics Madrid
Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid

Algemeen

+34 93 215 12 23
team@euroeconomics.com

Rechtstreeks

LinkedIn
jeroen.oskam@euroeconomics.com

EuroEconomics Group

100 collega’s in Spanje
8 kantoren in Spanje

Nº 1 voor de Nederlandse sport en sporters in Spanje

EuroEconomics.com

Clubwaarderingen

FCFootballclub.com