Blog TopSport Financieel Internationaal

Verkooptrajecten worden nogal eens als schimmig bestempeld. Dit is er mede het gevolg van dat investeerders en tussenpersonen gedurende onderhandelingen geheimhouding willen. Ook clubbesturen en aandeelhouders willen niet dat iedereen meekijkt. Situaties kunnen pijnlijk zijn. Fans en andere clubbetrokkenen hebben derhalve per definitie nooit de volledige informatie. Dit kan diverse oorzaken hebben en is ook in het bedrijfsleven gebruikelijk.

Bijdrage aan transparantie

Termen als schimmig zijn vaak voorbarig en te kort door de bocht. Het leidt er bijna toe dat als je alleen al belangstelling voor de voetbalsector toont, dat dat tot vraagtekens kan leiden.

Het doel van deze website is om transparantie te creëren. Daarom in deze kolom achtergrondinformatie over de juridische en praktische gang van zaken.

Schimmigheid letterlijk in kaart

Voetbal is zoals Forbes het samenvat ‘the biggest sport in the world, it’s the global game now‘. En dientengevolge komt de belangstelling voor clubs vanuit de hele wereld.

In het onderdelen ‘Rijtje landen‘ hebben we gezien hoe internationaal dit is. Ook uit landen waarvan de vraag is wat de link met voetbal is. In het onderdeel ‘Financieel gewin‘ hebben we laten zien dat de belangstelling voornamelijk zakelijk is, en in het onderdeel ‘Onthutsend‘ dat ook ‘foute partijen’ zich inmengen in de sport maar dat de invloed daarvan op de verkoopwaarde van voetbalclubs beperkt is.

De landen waar vandaan belangstelling komt, zijn vrijwel per definitie vanuit landen en culturen waar meer corruptie en fraude is dan in Nederland. Dit is niet uit Nederlands chauvinisme, dit blijkt uit internationale indelingen van instanties om fraude, corruptie, witwassen en zelfs terrorisme tegen te gaan. Nederland is één van de slechts drie (!) landen in de wereld die een A1 rating heeft. De enige twee andere landen met een A1 rating zijn Zwitserland en Noorwegen.  De landen met een eveneens groene A2 rating zijn vrijwel allen West-Europees en Noord-Amerikaans. Dit zijn bijvoorbeeld Zweden, Duitsland, België en de Verenigde staten.

Klik hier voor de corruptie en witwas wereldkaart 

Dit houdt in dat als er belangstelling is voor Eurpese voetbalclubs uit landen van buiten de Europese Unie, dat er in die landen vrijwel per definitie sprake is van meer corruptie en minder transparantie dan in Nederland en België.

Er is nog een andere reden waarom België, Nederland en andere landen met kleinere clubs extra alert moeten zijn.

België en Nederland opgelet

Hoewel de grote clubs uit de grote competities ook in de belangstelling staan van zakenlui en investeerders uit de hele wereld, zijn de sportieve successen vaak het einddoel. Die clubs uit Engeland, Frankrijk en Italië worden gekocht voor duizelingwekkende bedragen om titels te winnen en om zo uiteraard ook bij te dragen aan de status en het imago van de eigenaren.

Als er belangstelling is voor clubs in de kleinere voetballanden zullen de clubs vaak dienen als een instrument voor de kopers voor andere doelen. Dit kan het tijdelijk stallen van spelers zijn door makelaars of de kans op doorstroming van spelers bevorderen door grotere clubs. Als dat het sportieve succes van de club ten goede komt, blijken supporters daar geen probleem mee te hebben. Ook hoeven de kopers niet per se schimmig te zijn.

Dit is echter wel de categorie waar misstanden zijn, waar investeerders zijn die hun financiële toezeggingen niet na kunnen komen of die banden hebben met bijvoorbeeld goksyndicaten. In Nederland is dit nog steeds een absolute minderheid, in België heeft een opschoning plaatsgevonden.

Deze informatie heeft niet het doel om schimmigheid te ontkennen – net als in het bedrijfsleven zal dit waarschijnlijk nooit helemaal uit te bannen zijn -, maar om het in te kaderen en om zo de negatieve uitstraling naar de hele sector te beperken.

Internationale verkoopbegeleiding

Wil je als club of investeerder informatie over financiële kaders of juridische trajecten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp of makkelijk een andere vraag stellen?

Contact opnemen kost minder dan een minuut

Meer informatie

Binnen 1 werkdag reactie. Geen kosten

Jeroen Oskam TopSport

Barcelona

EuroEconomics Barcelona
Rambla de Catalunya 25
08007 Barcelona

Madrid

EuroEconomics Madrid
Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid

Algemeen

+34 93 215 12 23
team@euroeconomics.com

Rechtstreeks

LinkedIn
jeroen.oskam@euroeconomics.com

EuroEconomics Group

100 collega’s in Spanje
8 kantoren in Spanje

Nº 1 voor de Nederlandse sport en sporters in Spanje

EuroEconomics.com

Clubwaarderingen

FCFootballclub.com