De bedrijven achter de 10 best betaalde voetballers ter wereld

Merken als Huawei en Pepsi naast meer traditionele brands als Nike en Adidas

De tien best betaalde spelers van het vorige seizoen ontvingen samen in totaal 483 miljoen euro, waarvan 26% (126 miljoen) sponsorgeld betrof. Nike, Adidas en Puma zijn de belangrijkste merken, hoewel ook andere merken en bedrijven, die in veel gevallen helemaal niks met voetbal te maken hebben, zich op het professioneel voetbal storten. Een overzicht.

Cristiano Ronaldo

Deze Portugees is de speler die de meeste inkomsten uit zijn sponsorcontracten haalt. Concreet 47 miljoen dollar (40,4 miljoen euro), oftewel 40% van zijn totale inkomsten. Ronaldo wordt gezien als meest populaire speler: met 457 miljoen volgers op sociale media is hij een magneet voor merken. Net als Messi heeft ook Ronaldo een contract voor het leven met zijn technisch sponsor, Nike. Andere partijen waarmee hij werkt zijn Herbalife, sinds 2013, Dazn, Altice, Clear en MTG.

Lionel Messi

Ontvangt 34 miljoen uit sponsorcontracten, 27% van zijn totale inkomsten (126 miljoen). Adidas is zijn oudste sponsor, sinds 2006, toen Messi de grote belofte van Barça was, en in 2017 sloot hij contract voor het leven af met het sportmerk. Tot dat moment ontving hij zo’n 9 miljoen van het merk. Daarnaast krijgt hij 6,5 miljoen van Pepsi, waarvoor hij energiedrank Gatorade en Lay’s chips promoot. Hij is ambassadeur van Huawei (5 miljoen) en onlangs tekende hij een contract met Budweiser. Andere sponsorovereenkomsten heeft hij met Mastercard, Ooredoo, Jacob& Co, Cirque du Soleil en Mengniu.

Neymar Jr.

Neymar verliet Nike om hét icoon voor Puma te worden, waardoor zijn inkomsten vorig seizoen omhooggingen, want hij ontvangt van Puma zo’n 20 miljoen. Daarmee is hij de derde beste betaalde voetballer als het gaat om sponsorgeld: 18 miljoen van zijn totale inkomsten (96 miljoen). Andere merken waar Neymar mee werkt zijn: Red Bull, Dazn, Altice, Beats Electronics, Gillette, Diesel, Qatar Airways, Mastercard, TCL, Replay, GaGá en QNB.

Kylian Mbappé

Ontvangt 14 miljoen aan sponsorgeld (in totaal verdient Mbappé 42 miljoen) van onder andere Nike en Hublot EA. Andere, minder bekende partners zijn de start-up Good Gout (kindervoeding) en het Japanse Bulk Homme (cosmetica).

Mohamed Salah

Ontvangt 37 miljoen, waarvan ongeveer 13 miljoen uit sponsorcontracten met onder andere Vodafone, het merk waarvoor hij ambassadeur is ter bevordering van digitaal onderwijs onder gevluchte studenten in zijn geboorteland Egypte via een programma van de VN. Adidas, DHL, EA, Exxon-Mobil zijn andere grote sponsoren.

Paul Pogba

De Fransman die bekend staat om zijn optreden in gewaagde marketing campagnes, ontvangt 6 (op in totaal 34) miljoen aan sponsorgeld. In augustus zorgde hij voor onrust onder de fans van United, toen hij aankondigde de club te verlaten voor Verdansk FC, een fictieve club, bedacht door zijn sponsor Activision, om de game Call of Duty: Warzone te promoten. Ook deed hij naast Messi en Salah mee aan de campagne Play Nevers Stops van Pepsi en is hij net als Messi en Salah bij Adidas onder contract.

Gareth Bale

Wist gebruik te maken van de lockdown door verschillende video’s ter promotie van het golfmerk TaylorMade te maken. Sinds begin dit decennium wordt hij gesponsord door Adidas, bij wie hij in 2014 een contract voor zes jaar tekende voor ruim 3 miljoen per seizoen. In totaal ontvangt hij 6 van zijn 29 miljoen op jaarbasis uit sponsorcontracten.

Antoine Griezman

Heeft met Messi de kleedkamer en ook zijn job als ambassadeur van Huawei gemeen. Maar zijn grootste sponsor is Puma, met wie hij al werkt sinds hij profvoetballer werd. In totaal ontvangt Griezman 5 miljoen uit sponsorcontracten (op een totaal van 33 miljoen). Hij deed ook mee aan campagnes voor H&S en Gillette.

Robert Lewandowski

Nike is Lewandowski’s meest stabiele partner, maar hij werkt ook met Procter & Gamble en was model voor Vistula. Deze profvoetballer verdient 4 miljoen uit sponsorcontracten, zijn totale inkomsten bedragen 28 miljoen.

David de Gea

Heeft een contract bij Adidas, die in 2019 een set speciale handschoenen voor hem maakte, omdat hij het voor elkaar had gekregen om gedurende 100 wedstrijden geen goal toe te laten. Zijn grote sponsor is Pepsi. Hij verdient 27 miljoen, waarvan 3 miljoen afkomstig is uit sponsorgeld. Bron: Expansión  

Op de hoogte blijven? Meld je gratis aan

Wij versturen twee keer per maand een update of nieuws gerelateerd aan financieel-fiscaal-juridische onderwerpen over topsport in Spanje.

Er zijn geen kosten aan verbonden, je weer afmelden is eenvoudig.

Makkelijk aanmelden voor de Topsport Updates Spanje

Vragen over topsport in Spanje?

Stel ons makkelijk je vraag en bel ons op 0034 93 215 12 23 of mail ons naar:

topsportspanje@euroeconomics.com

Je krijgt binnen 1 werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.